Σπέτσες: Ιστορικές διαδρομές στο νησί των καπεταναίων
Από τα ομορφότερα και πιο κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι Σπέτσες αναδείχθηκαν ιστορικά ως μια από τις ισχυρότερες ναυτικές κι εμπορικές δυνάμεις στο Αιγαίο. Το 1821, με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, πολλοί Σπετσιώτες καπεταναίοι κατέθεσαν τη σημαντική ναυτική τους ισχύ στον Αγώνα, εξέχουσα μορφή του οποίου αναδείχθηκε η καπετάνισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.
Η ιστορία των Σπετσών χάνεται στους αιώνες, καθώς ξεκινά από τη μεσολιθική εποχή, γύρω στο 8000 π.Χ. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Πιτυούσα λόγω των πολλών πεύκων και πήρε το σημερινό του όνομα την εποχή της Ενετοκρατίας, λόγω των πολλών μυρωδάτων λουλουδιών (isola di spezzie, δηλαδή νησί των αρωμάτων).
Ένα νησί κατάφυτο με πεύκα, παλιά αρχοντικά, καρνάγια και πλούσια νυχτερινή ζωή, που έλκει το ενδιαφέρον όλων των ηλικιών, ενώ αποτελεί αγαπημένο προορισμό για ταχύπλοα, ιστιοπλοϊκά και μεγαλύτερα γιότ λόγω των πολλών χώρων ελλιμενισμού, τις παροχές που προσφέρει και τις άπειρες επιλογές για θαλάσσιες βόλτες στον Αργολικό κόλπο.
Στις Σπέτσες, απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και οι μετακινήσεις γίνονται με μοτοσικλέτες, ποδήλατα, ταξί και ιππήλατες άμαξες. Έτσι, είναι το τέλειο μέρος για να ευχαριστηθείτε μια βόλτα με τα πόδια. Η ντόπια χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, τα σοκάκια, ο αέρας αρωματισμένος από κήπους γεμάτους με γιασεμιά και βουκαμβίλιες συνθέτουν το ιδανικό περιβάλλον για να ανακαλύψετε περπατώντας το νησί, με τον πιο ευχάριστο τρόπο.
Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το λιμάνι της Ντάπιας, με τη φημισμένη πλατεία του, σημείο συνάντησης των κατοίκων και των επισκεπτών. Στο κέντρο της πλατείας Ποσειδωνίου δεσπόζει το επιβλητικό άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Η Καγκελαρία, που βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού της Ντάπιας, πριν από το 1770 χρησίμευε ως τόπος συγκέντρωσης των προκρίτων του νησιού, ενώ αργότερα στέγασε το Δημαρχείο.
Περίπατος στην πόλη και την ιστορία
• Στο λιμάνι της Ντάπιας, στο οποίο βρίσκεται το παλαιό πυροβολείο. Υπήρξε ο τόπος συγκέντρωσης αρχόντων και καπεταναίων του 1821.
• Στο αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, που λειτουργεί και ως Μουσείο, στην πλατεία Πευκάκια. Ξεχωρίζει το υπέροχο σκαλιστό ταβάνι στη μεγάλη σάλα. Φιλοξενεί προσωπικά αντικείμενα και ιστορικά κειμήλια, που συνδέονται με τη δράση της.
• Στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη, του πρώτου κυβερνήτη του νησιού. Λειτουργεί ως μουσείο και φιλοξενεί αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 4.000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας των Σπετσών, μεταξύ των οποίων και σημαντικά κειμήλια της Επανάστασης του 1821 (τη σημαία της Επανάστασης, την οστεοθήκη της Μπουμπουλίνας, καθώς και όπλα και προσωπογραφίες των Σπετσιωτών ναυμάχων).
• Στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου. Στο καμπαναριό του υψώθηκε η σημαία της Επανάστασης του 1821.
• Στην Παναγιά της Αρμάτας, που χτίστηκε προς τιμή της νίκης των Σπετσιωτών, των Υδραίων και των Ψαριανών εναντίον των Τούρκων. Το εσωτερικό της εκκλησίας κοσμεί ο πίνακας του Ι. Κούτση, που απεικονίζει τη ναυμαχία στον κόλπο των Σπετσών (1887).
• Στη σπηλιά του Μπεκίρη, στην παραλία των Αγίων Αναργύρων (13 χλμ. Α). Χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο των αγωνιστών του 1821.
• Στο ιστορικό ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο», κτίσμα των αρχών του περασμένου αιώνα, με την εξαίσια αρχιτεκτονική και τους θαυμάσια διακοσμημένους χώρους. Υπήρξε τόπος διαμονής διάσημων πολιτικών, επιχειρηματιών και καλλιτεχνών. Στην ίδια πλατεία (Ποσειδωνίου) δεσπόζει το άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.
• Στο Δημαρχείο, με τον όμορφο κήπο και τα σπετσιώτικα βοτσαλωτά.
• Στην πλατεία Ρολογιού, που βαφτίστηκε από το ρολόι της.
• Στο νεοκλασικό αρχοντικό του ευεργέτη των Σπετσών, Σωτήριου Ανάργυρου, που χτίστηκε τον 18ο αι. Κατά καιρούς φιλοξένησε το δημαρχείο, τη γαλλική οικογένεια βαρόνων Ρότσιλδ, ενώ λειτούργησε και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
• Στην Αναργύρειο-Κοργιαλένειο Σχολή, με το πλούσιο ιστορικό αρχείο. Ιδρύθηκε το 1927 και λειτούργησε μέχρι το 1983, αναδεικνύοντας φημισμένους επιστήμονες, πολιτικούς και καλλιτέχνες.
• Στην Καποδιστριακή Πνευματική Στέγη, κοντά στον Άγιο Νικόλαο.
• Στον φάρο των Σπετσών, ο οποίος μαζί με αυτόν της Τζιας αποτέλεσαν τους πρώτους φάρους του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου (1837). Αυτός που κοσμεί σήμερα τον παλαιό λιμένα των Σπετσών είναι ο πέτρινος που πρωτολειτούργησε το 1885.
• Στα καρνάγια, στο παλιό λιμάνι. Τα παραδοσιακά σπετσιώτικα ναυπηγεία είναι σε συνεχή λειτουργία από την εποχή της Επανάστασης έως σήμερα. Η παραδοσιακή τέχνη της ξυλοναυπηγικής μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και είναι μοναδική σε όλη τη Μεσόγειο.